Fallskydd utbildning
Utbildning: Fallskydd – AFS 2006:4, AFS 2006:6, AFS 2001:1
Allt arbete som innebär risk för fall kräver fallskyddsutbildning. Utbildningen Fallskydd är för dig med ett höghöjdsarbete, på tak eller annan hög höjd. Utbildningen vänder sig också till dig som är arbetsledare eller chef och har det övergripande arbetsmiljöansvaret för medarbetare som arbetar ovanför marken. Utbildningen uppfyller kraven i bland annat AFS 2006:4, AFS 2006:6 och AFS 2001:1.
Förutom kunskap och utbildning har arbetsgivare vid bygg- och anläggningsarbete ansvar att se till att det finns fallskydd för personer som arbetar på två meter eller högre och där risk för fall finns. Arbetsgivaren är också skyldig att utarbeta ett komplett fallskyddsprogram. Det innebär att fallriskerna på arbetsplatsen ska identifieras, att skyddsutrustning som hanterar riskerna ska finnas, och att personalen ska utbildas i hur fallskyddsutrustningen används.
Kommande utbildningar
Om utbildningen Fallskydd
- För dig med ett höghöjdsarbete, på tak eller andra höga höjder men också för arbetsledare och chefer som har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön.
- Ett personligt utbildningsbevis efter avslutad kurs
- Följer Arbetsmiljölagen AFS 2006:4, AFS 2006:6 och AFS 2001:1
Förkunskaper: Du är minst 18 år, du kan läsa och förstå svenska
Omfattning: Ett kurstillfälle på 4 h, lunch och fika ingår
Pris: 2 500 SEK, exkl. moms
Kursinnehåll Fallskydd
Under utbildningens kurstillfälle på fyra timmar går vi igenom följande delar:
- Varför behövs fallskydd
- Fallskyddsutrustning och hur den används
- Om olyckan ändå händer
- Din riskbedömning före höjdarbete
- Teoretiskt slutprov.
Mål efter avslutad kurs
Allt arbete som innebär en risk för fall kräver fallskyddsutbildning. Utbildningen syftar till att ge dig som deltagare grundläggande kunskap både teoretiskt och praktiskt så att höghöjdsarbete kan utövas på ett säkert sätt. Utbildningen syftar också till att uppfylla de kraven som finns i Arbetsmiljölagen (AFS 2006:6 användning av lyftanordningar och lyftredskap).
Riktlinjerna syftar till att höja kompetens hos medarbetare med målen att:
- Öka säkerheten
- Minska personskadorna
- Förbättra effektiviteten
- Sänka kostnaderna.
Detta säger lagstiftningen
Arbetsgivaren är skyldig, enligt Arbetsmiljölagen 2 kap, 4 §, 7 §, att informera sina arbetstagare om de riskerna som finns på arbetsplatsen. Vidare ansvarar arbetsgivaren för att arbetstagarna har den utbildning och utrustning som behövs för att genomföra arbetsuppgifterna på ett säkert sätt. Vidare anger Arbetsmiljölagen 2 kap 4 § att betryggande skyddsåtgärder ska vidtas för att förhindra skada genom exempelvis fall eller ras. Denna bestämmelse är specificerad genom reglerna i föreskrifterna AFS 1981:14. Genom utbildningen Fallskydd får du som medarbete, arbetsledare eller chef kunskap kring vikten av fallskydd, risker samt hur arbetet genomförs på ett säkert sätt.
Villkor
Anmälan är bindande och fakturering av kursavgiften sker inom två veckor från anmälan. Eventuell avbokning sker senast sju arbetsdagar innan kursstart, då sker ingen kreditering av avgiften.
Vid för få anmälda deltagare eller vid annan giltig anledning, exempelvis att kursledaren blir sjuk, återkommer vi om ett alternativt utbildningstillfälle. Hittar ni inget passande datum och är en grupp på omkring tio personer tittar vi gärna på ett alternativt tillfälle för er.
Kontakt och anmälan
Vid frågor om utbildningens innehåll eller utbildningstillfällen är du välkommen att kontakta din närmsta depå eller ringa oss på 010 690 00 20.