Nu silar vi det gamla snacket

Byggbranschens efterhängsna svans är den hårda jargongen. Studenter, hantverkare och chefer vittnar om en verklighet som blivit bättre – men som har en bra bit kvar att vandra. Under vintern har alla vi på Renta, och i ett samarbete med Sila Snacket, gått igenom deras utbildningsprogram. På Lidköpingsdepån ser de Sila Snacket som en viktig påminnelse och ett vardagligt verktyg.

 

Vintersolen smiter in i Lidköpingsdepåns konferensrum där platschef Andreas, säljare Patrik ”Pösen” och innesäljare Therese sitter ner och pratar igenom vad de tar med sig från Sila Snacket.

– Det handlar om att möta personen på rätt sätt. Vissa vill sitta ner och ta en kaffe, dra några historier och andra vill bara ha maskinen och gå. Oavsett vad så handlar det om att möta och se den andre där den är, oavsett om det är verbalt eller ickeverbalt, säger Patrik ”Pösen” Johansson, säljare Lidköping.

Allt var inte bättre förr

Vi hade till exempel kortare semester, längre arbetsdagar och snurrskivor på telefonerna. Saker förändras och vi måste hela tiden lära oss nya saker. Hänga med helt enkelt. Det gäller även språket. Bland alla härliga gamla uttryck gömmer sig ett och annat som åldrats mindre bra och även om de en gång myntats med glimten i ögat så uppfattas de idag mer som ett slag i magen. Vi vill att alla ska trivas och känna sig välkomna till Renta. Då kan det vara läge att sila det gamla snacket.

– Vi har nog en ganska positiv jargong och jag tror vi fortsatt kommer ”missa” med skämten. Det viktiga är att vara medveten och hänga med. Förstå att vi ser på saker och ting lite annorlunda, säger Therese Larsson, innesäljare Lidköping.

 

Osmickrande statistik från Sila Snacket:

  • 90% av studenterna på gymnasiets yrkesprogram tror att det finns en hårdare jargong inom bygg än i andra branscher.
  • Mer än 90% av kvinnorna och 55% av männen upplever att det förekommer härskartekniker i byggbranschen.
  • Hälften av Byggchefernas kvinnliga medlemmar har upplevt sexuella trakasserier medan 90 % upplever att branschen är ojämlik.
  • 70 % av alla chefer inom bygg anser att det finns diskriminerande skämt inom branschen.

– För oss är det självklart att alla ska känna sig välkomna till Renta oavsett vem man är. Ett stort steg i den riktningen är att vi alla har en schysst jargong. Sila snacket hjälper oss att skapa medvetenhet kring hur vi pratar med varandra. Vår bransch är till för alla – det är dags att vi börjar bete oss så också, säger Rebecca Långström, Kvalitet- och miljöansvarig.

Om Sila Snacket

Sila Snacket är ett initiativ som arbetar för mer inkluderande arbetsplatser med en schysstare jargong, som får alla att trivas, må bra och känna sig välkomna. Initiativet och dess tillhörande symbol har sitt ursprung i byggbranschen som har en lång tradition av exkluderande snack och tuffa attityder, men kan mer än väl användas för alla branscher som upplever problem med sin jargong. För handen på hjärtat, hur står det egentligen till i din bransch?